Държавните ръководители на Азербайджан, Турция и Грузия срязаха лентичката на 826-километрова железопътна линия,

...
Държавните ръководители на Азербайджан, Турция и Грузия срязаха лентичката на 826-километрова железопътна линия,
Коментари Харесай

ЖП линия свърза Азербайджан, Турция и Грузия, заобикаля Русия

Държавните ръководители на  Азербайджан , Турция и Грузия   " срязаха лентичката " на 826-километрова железопътна линия , свързваща трите страни, създавайки товарна и пътническа  жп връзка сред Европа и Китай , която заобикаля Русия , оповестява " Ройтерс ", представен от news.bg 

Линията, която включва 105 км ново жп трасе, ще има потенциал да транспортира 1 млн. пасажери и 5 млн. тона товари.

Трите страни са свързани с петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум , но търговските връзки сред Турция и района на Кавказ са лимитирани. Новата жп линия Баку-Тбилиси-Карс дава обещание да обезпечи стопански подтик на района.

" Баку-Тбилиси-Карс е част от огромния Път на коприната и е значимо, че осъществяваме този план, употребявайки наши лични средства ", посочи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по откриването на обекта, на която участваха също президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър председателят на Грузия Гиорги Квирикашвили.

Тръгвайки от Баку, столицата на Азербайджан , влаковете ще стопират в грузинската столица Тбилиси, ще минават през оборудванията за смяна на ширината на линията в грузинския град Ахалкалаки и ще завършват пътуването си в турския град Карс.

Общата стойност на плана е повишена до повече от 1 милиарда долара от първичната оценка от към 400 млн. $. По-голямата част от това финансиране е пристигнало от държавния петролен фонд на Азербайджан.

Жп връзката сред Азербайджан и Грузия беше осъвременена по плана, който започва през 2007 година Неговото довеждане докрай беше отлагано няколко пъти от 2011 година насам.

" Няколко европейски страни показаха интерес към този план и Азербайджан е в диалози с тях ", уточни Алиев, добавяйки, че Казахстан и други страни от Централна Азия са заинтересовани да транспортират стоките си посредством линията Баку-Тбилиси-Карс.

Новата връзка ще понижи времето за пътешестване сред Китай и Европа на към 15 дни, което е повече от два пъти по-бързо спрямо морския маршрут при по-малко от половината от цената на самолетния превоз.

Влаковете могат да отпътуват от градове в Китай , влизат в Казахстан през пътя Хоргос, да бъдат превозени през Каспийско море с ферибот до новото пристанище на Баку и по-късно за бъдат натоварени непосредствено на Баку-Тбилиси-Карс и да се насочат към Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР